Åhus Beachhandboll Festival bygger för framtiden

Den 11-19 juli spelas Åhus Beachhandboll Festival och organisationen satsar som alltid stort på att ge besökarna en så bra upplevelse som möjligt. Bland annat byggs det tält, läktare, mataffär och restauranger på området för fyra miljoner kronor.
– Det blir ett ganska dyrt byggkonto, säger vd:n och grundaren Mats G Jönsson.

Det blir som vanligt nio hektiska och spännande dagar under Åhus Beachhandball Festival då det ska spelas 6 000 matcher på 19 planer. Och för att hålla handbollsfolket nöjda och glada kommer det byggas rejält.

– Vi lägger nästan fyra miljoner kronor bara på att fixa tält, läktare och allt som ska byggas. Men vi gör det för att cupen och evenemanget ska bli en så bra upplevelse som möjligt för alla spelare, ledare, besökare, sponsorer och journalister som kommer till Åhus, säger Mats G Jönsson och fortsätter:

– Byggerikontot är enormt stort, vi hyr tält för nästan en miljon kronor. Vi har en Icabutik, Intersport, ledarhörna, restauranger och en krog. Vi försöker bygga något unikt i svensk handboll och det tycker jag att vi har lyckats med.

Åhus Beachhandboll Festival är en guldcup i ASICS CUPTOUR och så här i mitten av mars ligger man bra till vad gäller anmälningar.

– Vi har ett jättetryck. Vi närmar oss 700 lag, det är hundra bättre än i vanliga fall vid den här tiden. Framförallt är det klasserna 00-05 som det varit högst tryck på. Klasserna födda på 90-talet har haft ett mer normalt anmälningstryck, säger Bosse Ljunggren, tävlingsansvarig, och berättar även om kösystemet som är nytt för i år.

– Vi har ett kösystem där vi avvaktar och ser om vi får ihop ett tillräckligt antal med lag. I så fall kan vi öppna upp en klass, vilket vi gjort flera gånger och det är jättepositivt.

– Vi känner att vi ligger jättebra till i nuläget och vi ser att cupen ökar enormt med lag från de stora regionerna Skåne, Västra Sverige och Stockholm. Det är där vi ökar mest, lagen vill var med i cupen och lockas av upplevelsen och evenemanget, säger Mats G Jönsson.

Förra året var det 1 034 lag totalt. Prognosen är enligt Mats G Jönsson och Bosse Ljunggren att det blir fler lag än så i år.

– Men jag vill påpeka att vi jobbar med kvalitet och har inget jättemål att det ska vara uppåt 1 100-1 200 lag. Man får tänka på att vi ligger i en liten ort. Man kan inte bara gasa på med 1 300 lag, då måste infrastrukturen hänga med och i så fall behöver kommunen bli en större intressent och hjälpa till, säger Mats G Jönsson.

– Åhus Beachhandboll Festival är en samlingspunkt för svensk handboll. Vi satsar mycket på Sverige och det tycker vi att vi lyckats med genom en ödmjuk stil. Men vi måste hela tiden upp ett snäpp varje år så att deltagare och besökare vill komma tillbaka år efter år. Vi har hela konceptet från barn till ungdom, motionärer och upp till eliten med landslagsspelare (Flensburg är som vanligt med). Vi når alla och vi ser att vi är en bra plattform för svensk handboll. Det finns stora möjligheter för fler att bli handbollare och det tycker vi är viktigt, säger han.

Jag pratade med förbundet häromveckan. De sa att det ännu inte var något klart med spelplats för beach-SM för i år. Skulle det vara intressant för er?

– Det finns inte en chans, vi har kommit så långt med planeringen av evenemanget. Vi ligger nästan ett år i förväg och kan inte slänga in ett SM tre månader före. Det hade kunnat gå om jag fått en förfrågan i augusti eller september, men jag har faktiskt inte hört något om det här med SM, säger Mats G Jönsson.

Annons