ASICS butik tar löpningen till en ny nivå

Partnerkoll: ASICS Flagship Store är långt ifrån en vanlig sportbutik då fotscanner, löparband med videokamera och löplabb är några av hjälpmedlen på plats.
– Det är viktigt att ha rätt sorts löparskor, och med våra avancerade tester kan vi hjälpa till att hitta den perfekta skon för varje individ, säger butikschefen Fredrik Kron.

ASICS Flagship Store i centrala Stockholm kan beskrivas som den ultimata löparbutiken. För i den 700 kvadratmeter stora butiken lämnas inget åt slumpen – det är vetenskapen som är grundstenen.

Dels via ASICS Running Lab där löparen bland annat testar muskelstyrka, kroppskomposition, löpteknik, puls och tröskelvärden – och dels Foot ID-testet som ser till att få fram vilken sko som kommer att fungera bäst.

– Det som gör oss unika är de här testerna. Och av alla besökarna att döma så är ASICS ett starkt varumärke. Alla de här grejerna tillsammans gör att många som kommer hit blir lyriska när de gör testerna eller hittar grejer som de inte hittat någon annanstans, säger Fredrik Kron som är butikschef för ASICS-butiken som funnits sedan julen 2012.

AlltOmHandboll besökte ASICS Flagship Store i förra veckan för att göra Foot ID-testet som tar en kvart att göra och är gratis i samband med skoköp, annars kostar det 200 kronor.

Det första som händer är att båda fötterna scannas inuti en stor låda.

– Då får man fram en 3D-bild av foten på skärmen. Bredd, längd och bland annat höjd på fotvalv ligger sedan till grund rent passformsmässigt för vilken sko vi kan rekommendera, förklarar Fredrik Kron som därefter ber undertecknad att ta på ett par av butikens testskor som finns till låns.

Nästa steg blir att springa i ungefär 30 sekunder på ett löpband som är kopplat till en kamera. Efteråt analyseras löpsteget i slow motion och det konstateras att undertecknad, likt väldigt många andra, har en överpronation:

– Högra foten ser ut att ha en ganska bra rörelse medan vänstern vinklar sig lite för kraftigt i nedsättningen. Hälen sätts i på utsidan men vinklar sig sedan inåt, och där tycker jag definitivt att vi bör ha en sko som balanserar upp foten, säger Fredrik Kron och tittar på datorskärmen som står i samma inglasade rum som scannerlådan och löpbandet.

Datorskärm

Datorskärmen, inne i testrummet, där man bland annat kan analysera löpsteget och nedtrampningen. Foto: Jonas Bengtsson

 

En ny sko plockas fram och återigen kliver jag upp på löpbandet. Därefter ny analys och jämförelse med bilderna på löpningen med den förra skon.

Och man behöver inte vara Yannick Tregaro för att se att den nya skon med specialdämpning på rätt ställe (insidan) gjorde stor förbättring för löpsteget och stabiliteten i fötterna.

– Nu blir det ett jämnare tryck på sulan och hälen står rakare. Det är precis det man vill uppnå, att man bromsar upp den här rörelsen och guida foten, säger Fredrik Kron.

– De två bitarna med 3D-bilden och löpbandet bakas samman och ofta handlar det sedan om ett eller två par skor från hela vårt sortiment på 50 skor som vi verkligen kan rekommendera i slutänden.

Butiken

Bild inifrån ASICS Flagship Store på Hamngatan 15 i Stockholm. Foto: ASICS

 

Alla resultat från testerna går sedan direkt till ASICS forskningslabb i Japan för att i framtiden kunna ta fram nya skor med en bas av olika fottyper.

Men det är långt ifrån bara motions- eller maratonlöpare som Fredrik Kron och hans personal i ASICS Flagship Store kan hjälpa. För i butiken finns skor även för handboll, volleyboll, innebandy, gympa och tennis.

– Oavsett vilken lagsport det handlar om; hockey, handboll eller fotboll så känns som att man har en försäsong eller fyssäsong där man håller på en hel del med löpning. Och då känns det på grund av skaderisken också relevant att ha på sig ett par bra dojjor.

 

ASICS är diamantpartner till AlltOmHandboll och har namngett ASICS CUPTOUR. För mer information om företaget, gå in på asics.se. För mer om löparbutiken som bland annat anordnar gratis löparträffar, klicka in på ASICS Flagship Store.

Annons