Helikopterbild över Gubbängsfältet där Eken Cup spelas.

Eken Cup ser fram emot en ökning

Gräscupen på Gubbängsfältet i Stockholm ser 2014 ut att bli större än fjolåret. För Eken Cup har just nu fler anmälda lag och bokade övernattningar jämfört med samma tidpunkt i fjol.
– Det var sammanlagt 425 lag förra året, jag hoppas att vi är 450 lag i år, säger Eken Cups ordförande Jan-Erik Friberg.

Den 14-17 juni spelas Eken Cup, och med drygt tre månader till första avkast så går det att konstatera att läget just nu ser ljust ut för utomhusturneringen som är en diamantcup i ASICS CUPTOUR. I mars förra året hade 104 spelare och ledare bokat in sig på övernattning i någon av skolorna, den siffran är nu uppe på 239. Följaktligen är också antalet lag fler.

– De sista två veckorna är alltid helt galna vad gäller anmälningar, så det är kul att kunna prata om ökningar redan nu. Vid ungefär samma tid 2013 hade vi 43 anmälda lag. Nu har vi 61, vilket är jätterolig. Framförallt ser vi att besökande lag från Finland är fler än förra året, säger ordförande Jan-Erik Friberg som hoppas att fjolårets deltagarantal kan överstigas.

– Det var 425 lag förra året. Fortsätter den här prognosen så slår vi det. Vår fördel är att vi kan bygga fler planer. Vi är ganska flexibla och försöker undvika att stänga klasser.

Men det blir inte bara handboll för deltagarna. På fritiden kan de passa på att ta sig ett dopp.

– Stockholms stad hjälper oss med fritt inträde på Eriksdalsbadet för de som löser deltagarkort.

Som många andra cuper i ASICS CUPTOUR så är juniorklassen utökad till att innehålla spelare födda 94-96.

– Juniorklassen har ibland varit tunn och vi hoppas att det här uppmuntrar juniorlag att anmäla sig.

Hur ser dina förhoppningar ut på årets cup?

– Vi har haft några tunga år vädermässigt, men förra året var riktigt bra. Då gjorde vi också en hel del förändringar. Bland annat bytte vi matchläggningssystem, det innebar att vi hade färre lag 2013 än 2012 men spelade ändå fler matcher, säger Jan-Erik Friberg som aldrig blir van vid den häftiga upplevelsen på Gubbängsfältet i södra Stockholm.

– Alla planer är på samma ställe, det är ett myller av människor och man vänjer sig inte riktigt vid det. Jag har jobbat 20 år med det här och första synen den första speldagen när det är fullt med folk på fältet, den tycker jag är häftig.

Dessutom tänker Eken Cup i allra högsta grad på miljön och går under benämningen ”miljömärkt event”.

– Vi är med i stiftelsen Håll Sverige rent. Det är något vi jobbar aktivt med och sådant vi pratar om när vi tar kontakt med sponsorer. I år försöker vi få till bättre återvinningsstationer och se till att vi slänger mindre mat i matsalarna, vi vill minska spillet. Och så jobbar vi vidare med att vi kör ut varorna med elbilar.

Annons