H43 Lund och Sävehof, båda juniormästare i Lundaspelen och dessutom ledare i rankingen.

Halvtidsrapport ASICS CUPTOUR: Juniorklasserna

Då sex av tolv ASICS CUPTOUR cuper är spelade ligger H43 Lund i rankingtopp bland herrjuniorerna medan IK Sävehof toppar på damsidan. Prognosen för poängutdelning ser dock ut ungefär ut som den gjort de två senaste säsongerna.

En viktig ambition med ASICS CUPTOUR är att stimulera cupspelandet i hela landet och i de äldsta åldersklasserna. Tyvärr har svensk handboll en negativ formkurva beträffande antalet juniorlag och det är något som även syns i touren.

Vi är inne på den tredje säsongen och tyvärr har vi inte kunnat kora några ASICS CUPTOUR Mästare i någon juniorklass de två inledande säsongerna. Reglerna säger att det måste ha spelats poängkvalificerande juniorklasser i minst 50% av cuperna, dvs minst sex av de tolv cuper som ingår i ASICS CUPTOUR.

Så här har det sett ut tidigare år; Säsongen 12/13 spelades fyra herrjuniorklasser och fem damjunior. Säsongen 13/14 ökade herrklasserna till fem medan damjuniorerna minskade till 4.

Hur ser det ut denna säsong då? Ja, prognosen tyder på att vi kommer att landa på ungefär samma resultat som tidigare år. I halvtid av säsongen och med sex genomförda cuper har det bara spelats två poängkvalificerande cuper i både herr- och juniorklassen.

Vi kan redan nu säga att det kommer att ske en del förändring och utveckling av konceptet till nästa säsong som vi hoppas kommer att bli stimulerande för just denna lite negativa men ack så viktiga fråga vad gäller juniorhandbollen i Sverige. Mer om det vad det lider.

En kort titt på läget i de två juniorklasserna just nu:

Herrjuniorer: Två spelade cuper, Göteborg Cup och Lundaspelen, båda mad maximal poängutdelning. H43 Lund tog sig till semifinal i Göteborg och vann i Lundaspelen vilket ger dem 140 poäng och ledning i klassen som i dagsläget har 13 klubbar på rankingen varav fem utländska.

Damjuniorer: Tre spelade cuper och Lundaspelen den enda med maximal poängutdelning. Göteborg Cup delade ut poäng från semifinal och framåt medan Hallbybollen delade ut poäng till finallagen. IK Sävehof leder klassen med god marginal ner till Lugi som är tvåa. Totalt har tolv föreningar tagit poäng och fem av dem är utländska.

RANKING EFTER SEX SPELADE CUPER

 

Ranking Herrjun Ranking Damjun
H43 LUND 140 IK SÄVEHOF 200
IK SÄVEHOF 120 LUGI HF 60
REDBERGSLIDS IK 100 HK LIDKÖPING 45
ALINGSÅS HK 60 ÖNNEREDS HK 40
HALMSTAD HANDBOLL 40 FIF (DAN) 40
FIF (DAN) 40 FURESÖ (DAN) 40
IFK SKÖVDE HK 20 STENUNGSUNDS HK 20
HK ARANÄS 20 H43 LUND 20
HP SKÖVDE/HK COUNTRY 20 AJAX (DAN) 20
HIK (DAN) 20 UNION ST PÖLTEN (ÖST) 20
AJAX (DAN) 20 TSV BIRKENAU (TY) 20
FURESÖ (DAN) 20 SKARA HF 15
HASLUM IL (NOR) 20

Annons