Jacob Castillo Lopez med axelskyddet Rehband Shoulder Support X-Stable 7731 och knäskyddet Rehband RX Speed Protection Knee 405436 som han fått av Rehband. Foto: privat (bilden är något retuscherad).

Jacob ser slutet på skadeeländet

Efter tre år av ständiga skador ser Jacob Castillo Lopez ljuset i tunneln. Nu återstår ”bara” sex månader av rehabträning, sen ska axeln vara klar för spel. Från Rehband har han fått ett skydd som ska hålla axeln på plats. Ett skydd som företaget utvecklat ihop med Danmarksproffset Lukas Karlsson som även varit engagerad i Jacobs axelproblem.

Jacob Castillo Lopez är 18 år och spelar mittnia i IFK Nyköping, klubben som förövrigt är Lukas Karlssons moderklubb.

Jacob är en genombrottsspelare som sticker in näsan och som sådan brukar man få betala ett pris. Jacob har betalat sitt i form av skador så man nästa baxnar. I stort sett har han varit skadad sedan december 2013.

Vi tar det från början…

Allt började i december 2013 då han under en match bröt mellanbenet i vänsterhanden. Jacob skulle täcka ett skott och fick anfallarens arm rätt på fingrarna. Det blev operation och i mars 2014 var han ”fit for fight” igen.

Men det skulle komma mer. I maj 2014 blev han uttagen till regionläger och på ett av träningspassen krockade han med en annan spelare som sprang rätt in i hans knä. Smällen resulterade i ett uttänjt ledband plus, vad som senare skulle visa sig, en meniskskada.

– Jag visste inte hur allvarlig knäskadan var utan vilade ett par veckor och började sen träna igen, men efter bara några dagar insåg jag att något var allvarligt fel med mitt knä.

Trasig menisk och axel ur led

Jacob rehabtränade under sommaren och hösten och då han i november 2014 äntligen fick göra en magnetröntgen visade den att den yttre menisken i vänsterknät var trasigt. I februari 2015 fick han tid för operation.

Jacob fortsatte att spela medan han väntade på operation, smärtan fanns där hela tiden men viljan att spela var större och det skulle visa sig bli ödestiget. I en match december 2014 blev han i en kampsituation nerslängd i golvet.

– Jag hade ont lite överallt men förstod först efter en stund att min högra axel var ur led. Jag sprang till bänken och min tränare drog lite försiktigt i min arm, och som tur var hoppade axeln tillbaka.

Jacob fick därefter vila från handbollen och rehabträna. Han trodde att han hade koll på skadan och att allt var på väg att bli bra. Men det skulle visa sig att skadan var värre än han trodde.

Så med en fortsatt skadad axel var det dags att i februari 2015 operera knät. Operationen gick bra så under våren blev det rehabträning för både knät och axeln.

Tur i oturen

I juni 2015 kändes allt bra. Äntligen frisk? Ja, för en kort stund. På en träning inför Partille Cup skulle han skjuta ett underarmsskott då axeln återigen hoppade ur led.

Nu var goda råd dyra. Och det skulle visa sig att Jacob äntligen hade lite flyt.

En tränare i Jacobs klubb är pappa till landslagsspelaren Lukas Karlsson, och som de flesta vet har han haft problem med sin axel genom åren. Via pappan fick Jacob kontakt med Lukas och nästa gång han var hemma träffades dem på gymmet där Danmarksproffset tipsade Jacob om övningar som skulle kunna hjälpa honom.

– Jag fick många riktigt bra tips av Lukas, han sade att jag skulle köra programmet i tre månader och sen skulle det bli bättre, och det blev det, konstaterar Jacob.

Efter tre månaders rehabträning var det så dags att spela igen, men redan i den andra matchen var olyckan återigen framme och axeln hoppade ur led för tredje gången.

– Därefter fanns bara ett alternativ kvar, ”nu är det dags att operera axeln”, sade min sjukgymnast bestämt.

Den 29:e februari var det dags för operation och båda läkare och Jacob är nöjda med resultatet.

– Operationen gick bra, man stabiliserade framsidan ax axeln med tre jugger-ankare och efter operationen fick jag gå med armen i mitella i en månad, förklarar Jacob.

Vägen tillbaka

I april kan han kasta mitellan, sen blir det först fyra veckor av väldigt lätta övningar och i början av maj hoppas han kunna börja den sex månader långa och hårda rehabträningen som ska ta honom tillbaka till handbollen.

Om allt går som det ska är Jacob tillbaka på plan under senare del av hösten, och då är det alltså tre år sedan hans första skada. Man kan undra hur han orkat och vad som driver honom att komma tillbaka trots alla motgångar.

– Visst har det varit lite segt att gå skadad så mycket men jag har många vänner som stöttat mig under tiden. Jag vill spela handboll och då finns inget alternativ helt enkelt, avslutar han bestämt.

 

Bakgrund

Då AlltOmHandboll hörde om Jacob otroligt tuffa skadesituation beslutade vi oss för att tillsammans med vår samarbetspartner Rehband, se till att han fick de bästa tänkbara skydden för att hjälpa honom komma tillbaka till handbollen.

Jacob har fått ett Rehband Shoulder Support X-Stable 7731. Skyddet är patenterat och unikt i sitt slag. Den togs fram och utvecklades tack vare efterfrågan och dialog med spelare som Lukas Karlsson, idrottsläkare etc.

”Jag led av återkommande luxationer i axeln sedan 2009. Sedan jag börjat använda skyddet har jag inte haft problem med min axel. Jag använder den på varje träning och match. Jag skulle aldrig chansa och spela utan axelskyddet. Skaderisken är för stor”, säger Lukas Karlsson i ett testemonial till Rehband.

Dessutom har Jacob fått ett knäskydd, Rehband RX Speed Protection Knee 405436 som ger hans knä bästa tänkbara stöd och support.

Skydden som Jacob fått är rekommenderade av Rehband men inte ordinerade, det vill säga, det är endast den läkare eller sjukgymnast som han går till som kan ordinera. Vi har bett Jacob konsultera sin sjukgymnast för att säkerställa att skydden ligger i linje med hans behandlingsplan.

Annons