Foto: Viktor Ljungström

Ny satsning på juniorklassen

Att de råder brist på juniorlag i Sverige är ingen nyhet. Cuperna inom Svenska Cuptouren vill dra sitt ”strå till stacken”för att stimulera juniorhandboll. Vi startar därför Junior Rank Svenska Cuptouren.

Att de råder brist på juniorlag i Sverige är ingen nyhet. Det försvinner juniorlag i allt större takt och det får som följd att svensk handboll riskerar att förlora spelare som tycker att steget från ungdomshandboll till seniorhandboll är för stort. Och det har man ju helt rätt i.

Sedan vi startade Svenska Cuptouren 2012 har vi inte kunnat kora Mästare i juniorklassen. I våra tävlingsregler står att det måste spelas en juniorklass i minst åtta av våra cuper för det, och det har alltid fallit på detta.

Bland cuperna som ingår i Svenska Cuptouren har frågan varit uppe till diskussion vid flertalet tillfällen. Även alternativet att slopa juniorklassen har varit på bordet. Men efter en omröstning stod det klart att i stort sett alla våra 16 cuper ville att vi skulle fortsätta satsa på juniorerna.

Det är viktigt att alla inom svenska handboll jobbar för att behålla och stärka juniorspel, och de av många anledningar. Där vill vi givetvis göra en insats.

Inför kommande säsong gör vi därför ett antal ändringar som kommer att innebära att vi äntligen ska kunna kora Svenska Cuptouren Mästare även i juniorklasserna.

– Vi lyfter vi ut juniorklassen från ”vanliga” Svenska Cuptouren och kallar tävlingen för Junior Rank Svenska Cuptouren.

– Det finns inga krav på antalet genomförda cuper i klassen.

– Man erövrar poäng som tidigare (och på samma sätt som tidigare) men man får även poäng för deltagande i cuperna. 10 poäng/lag. Om en klubb ställer upp med flera lag (ex. Lugi 1, Lugi 2) så får klubben alltså 20 poäng.

Givetvis förstår vi att detta inte kommer att ”revolutionera” cupspel för juniorer eller för utvecklingen av juniorhandbollen i Sverige, men det är vårt lilla strå vi drar till stacken.

Välkommen och spela juniorhandboll i våra cuper!

Här hittar du cuperna, klicka in och se vilka som erbjuder juniorklasser.

Här hittar du reglerna för Junior Rank.

Annons