Paulina Sjöberg.

Paulina kräver bättre attityd

Paulina Sjöberg är en av alla unga domare i Eken Cup och hon tycker att Respect the Referee-projektet behövs. Hon liksom många andra domare får rätt ofta utstå påhopp av överhettade ledare och supporters.
- Projektet är jättebra, det behövs verkligen göras något för att det ska bli bättre attityd mot oss domare, kräver hon.

Paulina är 15 år och spelar till vardags i Eskilstuna Guif, då vi ser henne döma är det i en match mellan lag födda 2007.

Aha, rätt enkelt att döma så unga spelare tänker ni då? I så fall feltänkt enligt Paulina.

– Jag tycker det är mycket enklare att döma typ lag födda 2003 och 2004. Då har dem lärt sig regler och hur man spelar. I matcher med jätteunga spelare får jag både tänka på att döma rätt men också nästan utbilda dem om regler och hur man står vi frikast och så.

– Det blir mycket att tänka på och sen är det ofta ganska engagerade föräldrar på de yngsta lagen, och inte heller dem kan alla gånger reglerna, så det kan bli rätt hetsigt i såna matcher.

Paulina Sjöberg och Andrej Smailagic.

Paulina Sjöberg och coachen Andrej Smailagic.

Har du själv råkat ut för något riktigt otrevligt påhopp?

– Ja, det var in en match en gång där en ledare efter matchen sade till mig att jag var äcklig som dömde så dåligt. Jag gav honom ett rött kort direkt, sånt ska man inte behöva ta av vuxna människor.

Helt rätt Paulina, det ska ingen behöva höra, det är just sådana avarter till beteenden som vi måste jobba bort från vår sport. Gör vi inte det kommer Paulina och andra lovande och engagerade unga domare att lägga av och då står sporten snart utan domare.

Respect the Referee projektet är ett projekt där det handlar om att vi ska stödja och hjälpa unga domare i den många gånger svåra och utsatta situation det är att döma. Läs mer här

Annons