Värmländsk guldjubel efter att Hellton besegrat VästeråsIrsta med 10-8 i finalen av Irstablixtens F00-klass. Maja Elf är målvakten i orange på bilden.

Slag på läppen stoppade inte Hellton i finalen

F00: Efter en heroisk upphämtning av VästeråsIrsta såg det ut som att Hellton skulle behöva kapitulera när målvakten Maja Elf åkte på en smäll och blev liggande. Men hon reste sig, storspelade och fick se sitt lag vinna med 10-8.
– När vi spelar som vi ska så brukar vi också vinna matcherna, säger Maja Elf som är enda målvakten i truppen.

Helltons slutspel började i morse med åttondelsvinst mot Skogås med 15-5. Därefter har det rullat på för värmlänningarna som spelat flera tuffa matcher. Bland annat mot Önnered, på andraplats i ASICS CUPTOUR, i kvartsfinalen som slutade 7-6. Därefter blev det vinst mot Göksten med 12-11 i semin.

Väl i finalen väntade VästeråsIrsta som också kom från en tuff semifinal, 8-7 mot Skånela. Men efter att lagen följts åt till 2-2 såg det ut som Hellton skulle få en enkel resa mot guldet. Fem raka mål, varav flera på kontring, innebar 7-2 vilket sen blev 8-5 i paus då VästeråsIrsta börjat kämpa ikapp underläget.

Hårdskjutande och fenomenala Sanna Fredberg, sex mål, ledde sitt VästeråsIrsta i comebacken som räckte hela vägen till 8-8 (kvittering av Moa Nilsson) då hemmalaget kvitterade samtidigt som försvaret var extremt tätt under en lång period.

Tyvärr, för VästeråsIrstas del, så blev det inga fler mål framåt. För nu var det Helltonförsvarets tur att hålla tätt och Maja Elf klev då fram och stängde igen buren de sista fem minuterna.

– Jag är nöjd med min egen insats, jag tycker att det gick bra, sa Maja Elf som efteråt valdes till matchens spelare i Hellton.

Ett tag såg det ut som att Maja Elf skulle behöva avbryta matchen efter en otäck incident i slutminuterna. Men hon körde vidare efter ett kortare avbrott.

– Det var någon som gav mig ett slag på läppen, men det är lugnt nu, förklarade Maja vars Hellton inte hade med sig någon reservmålvakt till turneringen.

– Vi har inte någon just nu, men om det skulle hända något så får en utespelare hoppa in i målet.

Var det någon risk att du behövde bryta matchen?

– Nej då, det var lugnt, säger kämpen Elf.

Det dröjde till den elfte minuten innan Hellton hittade målet i den andra halvleken. Och med fyra minuter kvar så kom det viktiga 9-8-målet efter kantavslut från Matilda Rehnberg. Avgörande 10-8 kom lite senare på ett snyggt underarmsskott utifrån signerat liraren Frida Halldin.

Närmare än en straff i stolpen kom aldrig VästeråsIrsta och Maja Elf kunde jubla ihop med sina lagkamrater och glada supportrar efter slutsignalen.

– Det känns jättebra det här.

Varför är ni bäst i hela Irstablixten?

– Vi vinner turneringen för att vi spelar vårt spel. Och så är vi väldigt bra på att kämpa ikapp om vi ligger under. Vi har gjort en bra insats och det gör att vi vinner, säger Maja Elf.

Segern innebar 100 ASICS CUPTOUR-poäng till segrande Hellton och 60 till VästeråsIrsta.

F00, final

VästeråsIrsta:3-IF Hellton 8-10 (5-8)

Målskyttar VästeråsIrsta: Sanna Fredberg 6, Jonna Asmussen 1, Moa Nilsson 1.

Målskyttar Hellton: Frida Halldin 3, Philippa Hallquist 3, Saga Woxlin 2, Matilda Rehnberg 1, Caroline Sedin 1.

Matchens spelare:  Sanna Fredberg (VI), Maja Elf (målvakt, Hellton).

Annons