Leif Lindenhall, Svenska Cuptouren och domarcoacherna intervjuas av Sveriges Radio. Foto Daniel Modig, Ikoncept AB + privat.

”Utan domare inga cuper”

Under Åhus Beachhandboll Festival var det åter dags att köra "Respect the referee". Svenska Cuptouren genom Leif Lindenhall, var på plats under eventet för att informera om projektet till lokal- och riksmedia.

Respect the referee går enkelt uttryckt ut på att erfarna domare stöttar (coachar) unga föreningsdomare och distriktsdomare under matcherna. Genom det får domarna en bra arbetsmiljö och därmed är chansen större att dom tycker det är roligt och vill fortsätta satsa på en domarkarriär.

– Har vi inga domare så har vi ingen sport och då har vi inga cuper heller, så frågan är otroligt viktig. Vi har inga stora problem inom våra 16 cuper men vi tar frågan på stort allvar och vill förekomma genom att vara proaktiva, förklarar Lindenhall.

I Åhus hade projektet fyra coacher. Johan Kvarnerup och Daniel Berlin var på plats fredag och lördag medan Helena Johansson och Lina Murro var mentorer söndag och måndag.

Daniel Berlin, Johan Kvarnerup, Lina Murro och Helena Johansson var Domar-coacher under Åhus beach. Foto: Daniel Modig, Ikoncept AB

Daniel Berlin, Johan Kvarnerup, Lina Murro och Helena Johansson var Domar-coacher under Åhus beach. Foto: Daniel Modig, Ikoncept AB

Niclas Persson är elitdomare och under veckan var han domarvärd på Åhus Beachhandboll Festival, och han tror att projektet kan bidra till att vi får fler domare att fortsätta döma.

– Det tror jag. Det handlar om att coacha fram unga domare och då är det viktigt att få stöttning och få feedback i så här unga år, säger Niclas, och samtidigt hyllar han Åhus Beachhandboll Festival för den fina stämning som rått under eventet.

 

Lyssna på inslaget i SR

 

Annons